AKUPUNKTURA

AKUPUNKTURA je priznata od Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) 1979.g., a te iste godine je osnovano i Hrvatsko društvo za akupunkturu koje je započelo sa edukacijom liječnika.

Ključni učinci akupunkture:
- analgetsko (podiže prag boli)
- regulacijsko (uspostava ravnoteže, homeostatsko)
- sedacijsko (smirivanje i opuštanje)
- antialergijsko
- protuupalno
- poboljšava imunološki sustav

Tehnike akupunkture su: sistemska (lokalna i distalna), aurikularna, elektroakupunktura i laser akupunktura.

Jedna je od najsigurnijih terapijskih metoda. Terapija akupunkturom je bezbolna zbog posebnog umetanja sterilnih iglica (kroz tubu).


BOLNI SINDROMI

Akupunktura postaje sve češći izbor u liječenju boli različitog porijekla. U Hrvatskoj je uvedena u bolnice kroz ambulantu za bol. Istraživanja pokazuju da akupunktura ublažava i uklanja bol, povećavajući pokretljivost kod mišićnozglobnih bolesti koje se manifestiraju kao akutni i kronični bolni sindromi.

Uz bolne sindrome akupunktura terapijski je vrlo uspješna i kod boli različitog porijekla kao: migrena, sinusitisi, postoperativne boli, ... Stimulacija iglica potiče aktivnost prirodnih tjelesnih mehanizama. Reakcija tijela na iglice je djelotvoran tretman kod kronične boli. Pacijenti su osjetili ne samo smanjenje inteziteta boli već i bolju funkcionalnu sposobnost i poboljšanje kvalitete života. Doista se akupunktura pokazala kao uspješna tehnika u terapiji bolnih sindroma i u većem postotku dala bolje rezultate od konvecionalne terapije.

Osim kod boli akupunktura terapijski je vrlo uspješna i kod općih stanja i simptoma koji ukazuju da je određeni organski sustav u disharmoniji .

Najčešći disbalans je u: imunosustavu (alergije, astma, reumatoidni artritis), hormonski disbalans (PMS, nepravilna menstruacijska krvarenja, menopauza) i probavnosekrecijski disbalans (žgaravica, nadutost, gastritis).

Kronični stres djeluje kako funkcionalnim poremećajima tako i psihički, emotivno i fizički. Povećanje adrenalina i kortizola za posljedicu ima niz simptoma koji se razlikuju od osobe do osobe, kod nekoga izaziva nervozu, nesanicu, kod drugog lupanje srca, kod trećeg glavobolje, ... Obzirom na različite kliničke manifestacije stresa vrlo je važno da liječnik akupunkturolog donese dobru stručnu procjenu i plan za antistres program koji sadrži individualni pristup akupunkturološke terapije, fitoterapiju i promjene životnih navika. Na vrijeme trebamo prepoznati simptome stresa kako bi spriječili razvoj ozbiljnijih zdravstvenih problema.