Alergije

U alergijske bolesti ubrajamo alergijske bolesti dišnog sustava (alergijski rinitis i astma), alergijski konjuktivitis, alergijske bolesti kože (atopijski ekcem, kontaktni dermatitis, urtikariju i angioedem), alergiju na hranu i alergijske bolesti probavnog sustava, alergijske reakcije na lijekove i cjepiva i na ubode kukaca.

Uzroci alergije

Stvari na koje su ljudi najčešće alergični uključuju pelud drveća i trava, grinje i kućna prašina, životinje, osobito kućni ljubimci, kao što su mačke i psi. Otrov kukaca, ubod pčela i osa, lijekovi npr. penicilin, namirnice kao što su orašasti plodovi i jaja, kemikalije poput lateksa. U proljeće cvijeta drveće, cvijeće, korov i trava otpuštajući pelud koja se vjetrom širi kroz zrak. Ova prirodna pojava može izazvati alergijsku reakciju, poznatu kao peludna groznica (alergijski rinitis). Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice. Simptomi su kihanje, svrbež u nosu i očima, curenje iz nosa. U organizmu alergeni reagiraju s protutijelima vezanim za stanice (mastociti) pri čemu se oslobađa veća količina tvari koje potiču upalnu reakciju. To dovodi do oštećenja okolnog tkiva, što se manifestira klasičnim simptomima alergijskog rinitisa. Bolesnici se obično tuže na kihanje, osjećaj svrbeži nosa, oka ili ždrijela, pojačana sekrecija iz nosa ili u ždrijelo, otežano disanje kroz nos, oslabljen osjet mirisa, glavobolje, crvenilo oka te osjećaj umora i malaksalosti. Važno je shvatiti da su simptomi znakovi pretjerane reakcije imunološkog sustava. U slučaju alergije, stvari koje su inače bezopasne, kao što je pelud, predstavljaju prijetnju. Alergeni zapravo nisu problem. Problem je tjelesna reakcija na alergene. Histamin koji se stvara pri kontaktu sa alergenima uzrokuje simptome.

Liječenje alergija akupunkturom

Akupunktura je siguran, prirodan i učinkovit izbor za liječenje alergija. Najbolji način za kontrolu alergije je balansiranje imunološkog sustava. Liječenje pomoću akupunkture može znatno smanjiti alergijske reakcije ili u nekim slučajevima povećati toleranciju na alergene (uzročnike simptoma). Kod liječenja sezonske alergije koristi se pristup u dvije faze. 1. Tijekom peludne sezone fokus će biti na liječenju akutnih simptoma. 2. U prevenciji nakon peludne sezone ili kada su simptomi bitno smanjeni. Nakon početne terapije daljnji tretmani pružaju se prema potrebi. Ako patite od alergija razmislite o akupunkturi kao prirodnoj terapiji bez nuspojava kako u akutnoj fazi tako i u prevenciji.