Menopauza

Menopauza je prirodni biološki proces. Definira se kao odsutnost menstruacije u periodu od 12 mjeseci. To je vrijeme u životu žene kada funkcija jajnika prestaje. Proces menopauze ne događa se preko noći, nego je postupan proces. Simptomi menopauze mogu početi mjesecima ili čak godinama prije zadnje menstruacije i trajati oko četiri godine nakon posljednjeg razdoblja, iako ih neke žene doživljavaju mnogo duže. Ovo tzv. perimenopauzalno prijelazno razdoblje je drugačije iskustvo za svaku ženu.

Godinama prije i u menopauzi (perimenopauza), možda ćete doživjeti ove znakove i simptome. Ono što ćete primijetiti na prvom mjestu je da vaši ciklusi više nisu redoviti. Mogu biti kraći ili duži. Možda ćete krvariti manje nego obično ili više. To su sve normalne promjene. Valunzi, noćno znojenje, problemi sa spavanjem, promjene raspoloženja, debljanje i usporeni metabolizam, promjene urogenitalnog trakta, stanjivanje kose i suha koža. Za žene koje prolaze proces menopauze, valunzi i noćno preznojavanje mogu biti najneugodniji simptomi.

Valunzi
Mnoge žene imaju valunge, koji mogu trajati i nekoliko godina nakon menopauze. Povezuje se sa promjenom razine estrogena. Valunga je periodičan simptom, nagli osjećaj topline u gornjem dijelu tijela ili u cijelom tijelu. Vaše lice i vrat se zacrvene. Crvene mrlje mogu se pojaviti na prsima, leđima i rukama. Može slijediti jako znojenje i hladna drhtavica. Tijekom valunga raste koncentracija adrenalina koja ima za posljedicu lupanje srca i ubrzan puls. Nakon 30 sekundi opada koncentracija adrenalina i dolazi do širenja krvnih žila i povećanja tjelesne temperature. Valunzi mogu biti vrlo blagi ili dovoljno jaki da vas probude iz sna (tzv. noćno znojenje). Većina valunga traje između 30 sekundi i 10 minuta.

Neke žene imaju problema s nesanicom i kvalitetom noćnog sna. Nesanica je povezana sa nedostatkom estrogena. Estrogeni imaju utjecaj na proizvodnju hormona sreće (serotonina) pa je moguća depresija, anksioznost, gubitak koncentracije i razdražljivost. Možda ne možete zaspati lako ili se probudite prerano. Noćno znojenje može vas probuditi. Možda ćete imati problema s ponovnim uspavljivanjem ako se probudite tijekom noći.

Akupunktura u menopauzi

Akupunktura je nježna, prirodna i učinkovita terapija simptoma menopauze. Stimuliranje živaca koji se nalaze u mišićima i drugim tkivima dovodi do oslobađanja endorfina, serotonina i drugih neurohumoralnih čimbenika. Uravnotežuje hormone i simptome menopauze, smanjuje učestalost i intenzitet navale vrućine i noću i danju, regulira promjene raspoloženja i razdražljivost, potiče opuštanje i smanjenje napetosti, a omogućuje i bolje spavanje. To će poboljšati kvalitetu vašeg života i potaknuti vas da pozitivno gledate na promjene koje se događaju u vašem životu.