OPĆA STANJA

Funkcioniranje svih naših unutarnjih organa je regulirano od strane nesvjesnog živčanog sustava poznatog kao autonomni živčani sustav (AŽS). AŽS se dijeli na simpatički i parasimpatički živčani sustav.

Simpatički živčani sustav je odgovoran za aktivaciju odgovora u stresnim situacijama. Parasimpatički sustav upravo suprotno odgovoran je za aktiviranje umirujućeg stanja i uzrokuje reakciju opuštanja.

Također, funkcioniranje svih unutarnjih organa kao i opće stanje organizma ovise i o ravnoteži hormona u tijelu.

Kada se nađemo u STRESNOJ SITUACIJI pokreće se alarmni sustav u tijelu kao kombinacija živčanih i hormonalnih signala. Dugoročan stres aktivira odgovor pretjeranog lučenja stres hormona kortizola i drugih hormona stresa koji mogu poremetiti gotovo sve procese u tijelu.

Ljudi koji žive brzim tempom imaju povećanu tendenciju neusklađenosti autonomnog živčanog sustava i hormonalni disbalans. Ova vrsta neravnoteže ako potraje duže može biti odgovorna za mnoge zdravstvene probleme koji se prvo manifestiraju kao OPĆA STANJA: umor, iscrpljenost, razdražljivost pospanost, zatim i OPĆI SIMPTOMI kao: ukočen vrat i gornji dio leđa, osjećaj težine iza očiju, glavobolje, nadutost, žgaravica, probavni problemi, bolne i nepravilne mjesečnice, PROBLEMI MENOPAUZE, ...

Moramo tu spomenuti i ALERGIJE kao pojačana tjelesna reakcija na alergene, a kao posljedica pretjeranog odgovora imunološkog sustava.

Naravno tu su i neizostavne GLAVOBOLJE (MIGRENE).

Kod svih ovih stanja akupunktura je prirodna terapija bez nuspojava koja uspješno otklanja opće simptome i poboljšava opće stanje organizma.