Rame

Bol i smanjena pokretljivost ramena glavni su simptomi tzv. "bolnog ramena" u medicinskim krugovima poznatog kao periartritis humeroscapularis (PHS). Bol u ramenu je po učestalosti treći razlog posjete liječniku kada govorimo o lokomotornom sustavu.

Faktori rizika su ponavljajući pokreti i izloženost vibracijama. Psihosocijalni čimbenici također mogu biti čimbenici rizika za bol ramena, uključujući stres i pritisak na poslu.

Najčešći uzroci bolova u ramenu su: poremećaji rotatorne manšete, glenohumeralni poremećaji (smrznuto rame i osteortritis), bolest zglobova i prenesena bol iz vrata.

Poremečaji rotatorne manšete - rotatorna manšeta je skupina mišića i tetiva koji okružuju i stabiliziraju rameni zglob i mogu biti jedan od najčešćih uzroka bolova u ramenu.

Smrznuto rame - ponekad se naziva adhezivni capsulitis ramena. To je stanje u kojem rame postaje bolno i ukočeno. Bez liječenja može potrajati i do 2-3 godine.

Artritis - utječe i na niz drugih različitih zglobova kao i na rame npr. reumatoidni artritis.

Ozljede (traume) - u nekim slučajevima uzrok problema je u nekom drugom području, osobito vratu, ali se osjeti bol u ramenu.

Prognoza ovisi o uzroku. Bol ramena može trajati nekoliko tjedana, ali i više godina.

SMRZNUTO RAME

Stanje u kojem rame postaje bolno i ukočeno. Pokreti se postupno smanjuju u svim smjerovima, ponekad je rame i potpuno "smrznuto".

Koji su simptomi smrznutog ramena?
Tipični simptomi su bol, ukočenost i ograničenje u rasponu pokreta ramena, aktivno i pasivno. Glavni dijagnostički test je nemogućnost izvođenja pasivne vanjske rotacije.

Simptomi obično imaju tri faze:
I faza - "zamrzavanje", bolna faza. Obično traje 2-9 mjeseci. Prvi simptom je obično bol. Ukočenost i ograničenja u pokretu se postupno povećavaju. Bol se obično pogoršava noću i kada ležite na zahvaćenoj strani.
II faza - "zamrznuta", tvrda (ili adhezivna) faza. Obično traje 4 -12 mjeseca. Bol se postupno smanjuje, ali krutost i ograničenje u pokretu ostaje i može postati još i gora. Zahvaćeni su svi pokreti ramena. Međutim, pokret koji je najviše zahvaćen je obično vanjska rotacija ruke.
III faza - faza oporavka. Obično traje između jedne i tri godine. Bol i ukočenost se postepeno smanjuju i pokret se postupno vraća u normalu ili blizu normale.

Postoji velika varijacija u težini i trajanju simptoma. Bez terapije simptomi u prosjeku traju 2-3 godine. U nekim slučajevima traju puno manje od toga. Oba ramena mogu biti pogođena, ali najčešće je to ne-dominantno rame, odnosno lijevo rame kod dešnjaka.

POREMEČAJI ROTATORNE MANŠETE

Što je rotatorna manšeta?
Skupina mišića koji su smješteni oko ramena zgloba. Rotatorna manšeta je tetivno-mišićna ovojnica koja obuhvaća rameni zglob. Pomaže da se stabilizira rameni zglob, odnosno stabilizira glavu nadlaktične kosti u odnosu na lopaticu.

Što su poremećaji rotatorne manšete?
Ovo su vrlo česti poremećaji. Ponekad su uzrokovani ozljedom, kao što je pad na zahvaćenu ruku, ali se može pojaviti bez ikakvog očitog razloga.

Koji su simptomi?
Glavni simptomi su bol u i oko ramenog zgloba i bolni pokreti ramena. Ako je uzrokovana ozljedom, bol može doći iznenada. Bol je jača kada radimo pokrete iznad razine ramena. Bolovi mogu biti jači noću i utjecati na san. Povremeno možemo osjećati slabost u ramenu ili ruci kao i smanjenje pokreta u ramenu.

Postoji veliki broj različitih uzroka poremećaja rotatorne manšete. Najčešći problemi su:
Ruptura rotatorne manšete - rotatorna manšeta je vrlo osjetljiva na oštećenja. To može dovesti do malih i difuznih oštećenja ili u formi manje ili veće djelomične rupture koje su ne samo bolne već čini ramena slabima.
Subacromijalni sindrom sraza - također poznat kao tendinitis, tendonitis, bursitis. Pri podizanju ruke dolazi do kompresije tetiva rotatorne manšete.
Kalcificirajući tendinitis - poremećaj u kojem dolazi do nakupljanja depozita kalcija u tetivama rotatorne manšete. To uzrokuje povećanje tlaka u tetivama, kemijske i fizičke iritacije. Može biti vrlo bolno. Uzrok nije poznat. Vremenom dolazi do spontane resorpcije kalcifikata i cijeljenja tetiva.

REFERIRANA BOL VRATA

To je stanje sa boli i napetosti u donjem dijelu vrata i područjem iznad lopatice (između vrata i ramena). Bol se često referira u rame i nadlakticu. Često je ograničena pokretljivost ramena i vrata sa zajedničkom boli gornjeg dijela leđa, vrata i ramena. Moguće su i parestezije u ruci.