Sindromi prenaprezanja

Sindromi prenaprezanja su oštećenja mišića, tetiva i živaca koja se razvijaju postupno i uzrokovana su prekomjernom aktivnošću mišićno koštanog sustava, npr. teniski lakat. Mikrooštećenje lokomotornog sustava je rezultat serije ponovljenih mikrotrauma koje su toliko česte da ne dozvoljavaju tkivu da prođe kroz prirodni proces samocijeljenja. Ove mikro povrede mogu zahvatiti bilo koji element mišićno-koštanog sustava (mišić, hrskavicu, burzu, tetivu, kost, ligament), ali najčešće je zahvaćena mišićno-tetivna spojnica pošto je ona manje elastična od mišića.

Razlikujemo tri vrste ozljeda koje uzrokuju sindrom prenaprezanja:
- ozljeda mišića,
- ozljeda tetiva i
- ozljeda živaca.

1. Ozljeda mišića
Kada se mišić kontrahira kemijsku energiju iz šećera i proizvodi mliječnu kiselinu koja se otplavljuje putem krvi. Mišićne kontrakcije koje traju dugo vremena ili je kratko vrijeme odmora između kontrakcija smanjuje se protok krvi. Prema tome tvari koje proizvode mišići ne uklanjaju se dovoljno brzo i nakupljaju se u mišićima. Akumulacija tih tvari iritira mišić i uzrokuje bol.

2. Ozljede tetiva
Tetive se sastoje od brojnih snopova vlakana koji vezuju mišić za kost. Tetivni poremećaji su povezani sa ponavljajućim pokretima i nepovoljnim položajima. Postoje dvije kategorije tetiva: tetive sa tetivnom ovojnicom, npr, u području ručnog zgloba i tetive bez ovojnice, npr. rame. Tetivna ovojnica koja okružuje tetivu proizvodi tekućinu koja podmazuje tetivu i olakšava klizanje same tetive. Sa ponavljajućim i pretjeranim pokretima sustav podmazivanja sve slabije funkcionira i stvara se trenje između tetive i ovojnice što uzrokuje upalu i oteklinu u području tetive. Ponovljene epizode upale uzrokuju stvaranje fibroznog tkiva i otežava klizanje tetiva. Upala tetivne ovojnice zove se tenosinovitis, a same tetive tendonitis. U nekim slučajevima, kao što je rame, tetive prolaze kroz uski prolaz između kostiju i tu nalazimo burzu. Burza je mala vrećica ispunjena sluzavom tekućinom. One su poput jastučića koji ublažavaju i olakšavaju kretanje tetiva, mišića i kosti time što smanjuju trenje. Burza je jako podložna trenju. Upala burze poznata je kao bursitis.

3. Ozljede živca
Živci su okruženi mišićima, tetivama i ligamentima. Ponavljajuće radnje i nepovoljan položaj zajedno sa otokom tkiva okolo živca uzrokuju povećani pritisak na živac i simptome slabosti mišića, senzacije kao probadanje iglama i obamrlost.

Znakovi koji upozoravaju na prenaprezanje:
Bol je najčešći simptom. U nekim slučajevima može biti ukočenost zglobova, stezanje mišića, crvenilo i oteklina zahvaćenog područja. Također moguće je imati senzacije bockanja iglama, obamrlost, promjene boje kože te pojačano znojenje ruku.

Danas u kliničkoj praksi razlikujemo tri oblika procesa na tetivi, a u zavisnosti od simptoma i objektivnih nalaza:
Akutna upala - bol je dominantan simptom, oteklina i toplina zahvaćenog područja. Obično traje do dva tjedna. Aktivni i pasivni pokreti pojačavaju bol. Tijelo pokušava sanirati upalu pa je potrebno mirovanje u toj fazi.
Subakutno stanje - nakon smirivanja upale dolazi do reparacije oštećenog tkiva. Ukoliko je riječ o tetivama dolazi do ulaganja kolagenih vlakana. Ovo stanje traje i nekoliko mjeseci i obično završi potpunim cijeljenjem. Formiranjem kolagenih vlakana završen je proces reparacije i tetiva je spremna za mehanička opterećenja.
Kronično stanje - je rezultat neuspješnog cijeljenja gdje nije došlo do potpunog oporavka tkiva, već su prisutne degenerativne promjene u vidu poremećaja mikrocirkulacije, nepravilne orijentacije kolagenih vlakana i kasnija odlaganja kalcijevih soli. Sve to uzrokuje povremenu bol i tetivu osjetljivu na mehanička opterećenja.