Stres

Prvi korak u kontroli stresa je znati prepoznati simptome stresa. Ali prepoznavanje simptoma stresa može biti teže nego što mislite. Većina od nas su toliko navikli da su pod stresom da često ne znamo da smo pod stresom dok ne dođemo do točke pucanja.

Što je stres?

Stres je reakcija tijela na štetne situacije - bez obzira jesu li stvarne ili ih mi samo tako doživljavamo. Kada se osjećamo ugroženi u tijelu se događa kemijska reakcija koji nam omogućuje da izbjegnemo razne vrste ozljeda. Ova reakcija je poznata kao "borba ili bijeg" ili odgovor na stres. Tijekom odgovora na stres, ubrzava se rad srca, ubrzava se disanje, mišići su napregnuti, a krvni tlak poraste. Tijelo je spremno za djelovanje. To je način na koji se štitimo. I nije svaki stres loš. U malim dozama, stres vam može pomoći ostvariti zadatke i spriječiti ozljede. Naša tijela su dizajnirana za upravljanje sa malim dozama stresa. No, nismo opremljeni za dugoročni, kronični stres, bez štetnih posljedica.

Razumijevanje prirodnog odgovora na stres

Kada se nađemo u stresnoj situaciji pokreće se alarmni sustav u vašem tijelu. Kroz kombinaciju živčanih i hormonalnih signala, dolazi do navale hormona iz nadbubrežne žlijezde - prvenstveno adrenalin i kortizol. Adrenalin povećava broj otkucaja srca, podiže krvni tlak i pojačava opskrbu energijom. Kortizol, primarni hormon stresa, povećava nivo šećera (glukoze) u krvi, poboljšava korištenje glukoze u mozgu. Kortizol također obuzdava funkcije koje će biti štetne ili nepotrebne u situaciji "fight-or-flight". To mijenja odgovor imunološkog sustava i potiskuje funkcije probavnog i reproduktivnog sustava i procese rasta. Ovaj složeni prirodni alarmni sustav također komunicira s područjima vašeg mozga koji kontroliraju raspoloženje, motivaciju i strah. Ali kada su stresori (uzrok stresa) stalno prisutni, a vi se stalno osjećate ugroženo, reakcija "fight-or-flight" ostaje uključena. Dugoročno aktiviranje stres-odgovor sustava i pretjerano lučenje kortizola i drugih hormona stresa može poremetiti gotovo sve procese u tijelu. Ako razina kortizola ostane dulje vrijeme povišena, dolazi do razgradnje mišića, smanjuje se upalni odgovor i potiskuje imunološki (obrambeni) sustav. To predstavlja povećan rizik od brojnih zdravstvenih problema, uključujući anksioznost, depresiju, probavne probleme, glavobolje, srčane bolesti, problemi sa spavanjem, debljanje, smanjenje koncentracije i memorije.

Akupunktura i stres

Akupunktura izaziva reakciju opuštanja, što smanjuje broj otkucaja srca, snižava krvni tlak, povećava energiju i regeneraciju tkiva, poboljšava probavu te smanjuje stres. Pacijent se osjeća opuštenije. Uz napetost popušta i glavobolja. Umjesto da bude napet i razdražljiv, ostaje miran, čak se i krvni tlak može smanjiti. Istraživanja su pokazala da tvari koje se ispuštaju u tijelu kao posljedica akupunkture opuštaju tijelo, a također i reguliraju serotonin u mozgu koji utječe na emocionalna stanja.